top of page

Enneagram csoport

 

Mi is az enneagram?

 

Az enneagram, ami egyszerre önismereti eszköz és a világ megismerésének eszköze, nem vezethető vissza egyetlen kultúrára, vagy történelmi korra sem.

 A jele - kör, háromszög, hexád (hatszög) 2500 éves történetre vezethető vissza, a ráépített tan elemei pedig  i.e. 400-ig.

Az enneagram egy személyiségtípus rendszer, amely 9 típusra osztja az embereket, innét a neve – „ennea” = 9, „gram” = jel, lenyomat, ábra, tehát „az ábra, ami 9 részből áll”.

 

Mindegyik típus a koragyerekkorból indul, azaz az ego kialakulásától ered, az ego gyökeréből vezeti le az egyes emberek (típusok) jellegzetes viselkedéses, érzelmi, s gondolati beragadásait, azaz karakterfixációit.

 

Jelzi a normál tartományt, jelzi a patológiás tartományt, és jelzi az előrehaladott, önmegvalósító, s spirituálisan felébredett tartományait is az egyes típusoknak.

 

Így tehát vannak analitikus, pszichopatológiai és transzperszonális vonatkozásai is, egy integratív pszicho-spirituális típustan.

 

 Minden emberben gyermekkora korai szakaszában kialakul a személyisége, s annak alapfixációja. A fixáció megrögzülést jelent, beakadást egy helyen, más szóval egy érzés, hiedelem, viselkedés újbóli ismétlését jelenti, míg más érzést, viselkedést pedig elkerülünk.

 

Az emberi természetünk három fő területe, melyben a fixációk létrejöhetnek: az ösztönös énünk, az érző énünk és az intellektuális énünk. Az ösztönös triász a 8-9-1, az érző triász a 2-3-4, a gondolkodó triász pedig az 5-6-7. Nevezik ezt düh – image – félelem triásznak is, mivel az ösztönösöknél a düh körül forog az elakadás, a szégyentől érzelmileg elakadtaknál a fenntartott önkép körül megy a tánc, a gondolkodók pedig a félelem miatt menekültek a fejükbe. Mindhárom összetevő megvan mindannyiunkban, a gyökér fixáció azonban az egyik területen alakul ki.

 

A típus dezintegrációs elmozdulása(stresszes helyzetre való reakciója) tudattalan, kényszeres, automatikus kompenzációja a pszichében előforduló egyensúlyzavarnak, míg az integráció tudatos döntés eredménye, a fixált állapot ellenszere.

 

És mire lesz ez jó nekem?

 

Az enneagram segítségével tehát megérthetjük, milyen hatásokra  lettünk ma olyanok, amilyenek vagyunk,  hogyan lehetséges, hogy legrosszabb tulajdonságainkat engedjük el a legnehezebben. Miért nem jövünk ki bizonyos emberekkel, és miért rajongunk másokért?

Hogyan tudnánk eredményesebben működni a világban úgy, hogy jobban is érezzük magunkat?

Hogyan érthetjük meg a másik embert és értethetjük meg vele magunkat?

 

Ezeknek a kérdéseknek járunk utána az enneagram csoportban, ahol mindenki megismerheti saját típusát, annak tulajdonságait, és az ebből fakadó következményeket, és ami a legfontosabb, a fejlődés lehetőségeit.

Please reload

Események

bottom of page