top of page

Szorongás, pánik

 

Szorongás

 

Időnként mindenki érez szorongást, feszültséget, nyugtalanságot, félelmet. Egy bizonyos szintig ez egészséges: fokozza a teljesítőképességet. 

 

Akkor válik problémává a nyugtalanságérzet, ha az élet minden területére átterjed, és általános érzéssé válik. Kognitív, testi, érzelmi és viselkedési komponensek együtt hozzák létre a nyugtalansággal, aggodalommal járó szorongást, ami olyan mindennapos érzés, amely azonosítható külső ok nélkül is létrejön.

 A szorongás a tehetetlenség érzésével összekötött félelem érzete, amikor az ember úgy érzi, hogy semmiféle befolyással sincs a történésekre.

Testi tünetek kísérhetik. Ilyen lehet: szívdobogás, émelygés, mellkasi fájdalom, fejfájás, gyomorfájás, izomfeszültség a vállban és nyakban, szédülés, fáradtság.

Érzelmi összetevői: nyugtalanság, izgatottság, érzékenység, álmatlanság vagy rossz álmok sorozata.

 

Pánik

 

Különösen jellemző szorongásos probléma manapság a pánikzavar, amely szorongásos reakciók összetorlódása rohamszerűen. Tünetei: zavar, szédülés, nehézlégzés, émelygés, heves szívdobogás, izzadás. 10 perc alatt tetőznek a rohamok, amelyek látszólag ok nélkül jelennek meg.  Gyakori a megőrüléstől és az önkontroll elvesztésétől való félelem. Sokszor azt hiszik a kliensek, hogy a szívükkel van probléma, és hogy éppen szívrohamot kapnak egy-egy pánikroham alatt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

​A szorongásos megbetegedések rendkívül gyakoriak napjainkban, és sokszor minden maradványtünet nélkül rendeződnek.

Leghatékonyabb a komplex kezelés, mikor a gyógyszeres kezelés mellett a kliens pszichológusi segítséget is  igénybe vesz, amivel nem csak a tünetek, hanem az okok is megszűnhetnek.

bottom of page